ga('send', 'pageview');

Marina Milosav

” Am învățat de la viață: că pot fi destul de fericit încât să fiu bun.”

 

 

 

 

Sunt fan Murakami. Am citit doar trei cărți scrise de el dar mi-au fost de ajuns să ajung la această concluzie așa că intenționez să devorez și restul poveștilor sale. De ce Murakami? Este un răspuns pe care nu îl am. La prima vedere stilul lui pare destul de plat, cu aceeași idee reciclată în fiecare carte. Acțiunea nu este intensă dar prin zugrăvirea emoțiilor creează o tensiune care te prinde ca pânza unui păianjen. Are personaje profund conturate de aceea tind să cred că își construiește romanul plecând de la personaj.

Nu am fost atrasă de cultura japoneza deci nici de autorii săi dar Murakami are un stil anume atât de bine definit încât aș putea sa îl recunosc și dacă nu aș știi de la început că el este creatorul. Este diferit de scriitorii clasici japonezi, de asta a și fost oarecum exilat de lumea literară japoneză. Operele lui mă duc cu gândul la clasicii europeni. Personajele lui sunt vii, dezvelite cititorului deplin. Te lasă să îl cunoști în cele mai mici amănunte, îți dezvăluie cele mai întunecate unghere ale lui, de asta, deșii acțiunea nu este captivantă citești cu plăcere pagini întregi despre cum își petrece o zi banală ascultând jazz și savurând o bere.

Stilul său inconfundabil îl plasează pe lista mea de preferați și aștept cu nerăbdare să descopăr cum schimbă aceeași idee și o modelează ca o plastilină în ceva captivant.

Leave a Reply