ga('send', 'pageview');

Marina Milosav

” Am învățat de la viață: că pot fi destul de fericit încât să fiu bun.”

 

 

 

 

” Dacă viața ar fi alcătuită numai din lucruri importante, ar fi ca o casă periculoasă de sticlă, greu de mînuit. Dar viața de toate zilele era întocmai ca titlurile din ziare. Cunoscînd lipsa de însemnătate a existenței, toată lumea așază centrul compasului în propria-i casă. ”

” Ideea îi venise destul de brusc. Dar nu este adevărat că numai un plan bine încercat e sortit să reușească.  O astfel de inspirație subită are o bază destul de serioasă în ea însăși, chiar dacă procesul formarii a rămas în subconștient. Șansele de succes sunt mai mari când e vorba de planuri spontane decât de cele dezbătute.”

”- N-am priceput. Dar viața nu e ceva ce se poate pricepe. Există tot felul de vieți, iar uneori partea opusă a colinei pare mai verde. Pentru mine cel mai greu este că nu știu unde vom ajunge cu traiul ăsta, dar probabil că asta nu se știe niciodată, indiferent de ce viață duci. Nu mă pot abține să nu simt că ar fi mai bine să am ceva mai mult de lucru.”

” Singurătatea era o sete nesatisfăcută de iluzii.”

Femeia nisipurilor este o carte cel puțin diferită. Mie personal mi se pare că are un iz de parabolă țesută în stilul lui Kafka. La fel ca Metamorfoza lui Kafka este o scriere pe care nu o poți povesti. Povestită pare banală și fără sens dar atunci când o citești, când intri în gândurile fiecărui personaj, când simți schimbarea fiecărei celule din el este fascinant. La fel și această carte. Povestită pare banală dar citită ah, îți răstălmăcește gândurile.

Mi-a fost un pic greu să scriu recenzia acestei cărți. Clar o recomand dar de ce?

Parabolă mi se pare pentru că povestea înșirată mi se pare doar veșmântul pildei care zace sub. Este despre capcanele societății, este despre a nu aprecia ce avem decât după ce am pierdut acel ceva, este despre a tinde mereu spre altceva ce pare mai strălucitor decât ce trăim acum, despre setea siguranței zilei de mâine. Cartea are o profunzime pe care încă încerc să o asimilez.

Leave a Reply