ga('send', 'pageview');

Marina Milosav

” Am învățat de la viață: că pot fi destul de fericit încât să fiu bun.”

 

 

 

Nu vă speriați nici de titlul și nici de grosimea cărții. Este ușor de citit și nu face parte din cărțile medicale pline de definiții complicate. Este o descriere a drumului acestor substanțe care își fac câteodată de cap în organismul nostru, de la descoperirea lor până la cutiuțele pline cu pastile pe care le găsim frumos ordonate pe rafturile farmaciilor. Nu îți trebuie pregătire medicală pentru a înțelege cartea ci doar curiozitate și răbdare.

Majoritatea persoanelor au pretenții mari de la un medic/ farmacist de asta sunt și atât de blamați când greșesc dar trebuie să realizam că toți sunt oameni și medicina încă este în plin proces de evoluție. Cartea arata și cum au evoluat medicamentele, cum ce a fost catalogat ca vindecător miraculos a căzut în dizgrație mai târziu. Și nu pentru că cineva a vrut să înșele masele ci pentru că au fost noi descoperiri care le-au demontat pe cele vechi. Dar și cum s-a dezvoltat industria farmaceutică punând pe primul loc de multe ori partea financiară, nu binele oamenilor și promovându-se prin manipulare publicitară.

Este o carte care te ține antrenat prin zecile de povesti care acum ți se par ireale dar atunci, la nivelul științei din perioada respectivă erau plauzibile.

Da, era o perioadă când oamenii au crezut că tratamentul cu testosteron vindecă orientările sexuale deviate de la normalul lor, nanismul hipofizar poate fi vindecat prin extragerea hormonului de creștere din… hipofiza cadavrelor. Da, exact. Pentru că atunci nu exista protecția datelor personale sau ale organelor cadavrelor, au luat mii de hipofize de la cadavre cu care credeau ei că o să își facă copii să crească. De ce? Pentru ca nu erau acceptate social persoanele de înălțime mică. Erau acceptate doar la circ unde plăteai bani să le vezi.

S-a dezvoltat o întreagă industrie ce a transformat procesul de îmbătrânire într-o boală. Vrei să rămâi tânără și frumoasă? Ia estrogen. Peste 20 de ani studiile arată că tratamentul cu estrogen crește riscul de cancer și alte boli? Trecem mai departe și uităm.

Cartea ajunge cu evoluția studiilor până în zilele noastre și concluzia  este că totul este încă în stadiu de descoperire așa că  ceea ce luam azi cu gândul ca sigur ne face bine poate mai târziu o să aflam contrariul. Nu știm dacă savanții oameni de știință o să se descopere altceva și altceva așa că,  de multe ori simțim că ne jucam ruleta rusească când este vorba de medicamente hormonale. Dar tot aceste studii au dus la ameliorarea unor afecțiuni și vindecare altora. Așa că vă las pe voi să descoperiți restul poveștilor și să trageți o concluzie singuri. Concluzie pe care o aștept cu interes.

O zi mi-nu-na-tă să aveți!

 

Leave a Reply