ga('send', 'pageview');

Marina Milosav

” Am învățat de la viață: că pot fi destul de fericit încât să fiu bun.”

Am văzut acum ceva timp că o să se lanseze cartea Maria Tănase. La scurt timp după, am vizitat Muzeul Satului Maramureșan unde una din case era dedicată Mariei Tănase. M-am plimbat prin cele doua odăi vechi în care răsuna vocea ei admirând fiecare fotografie sau obiect expus și citind fiecare cuvânt despre artistă. Atunci am decis că nu o să ratez cartea despre viața ei și am așteptat cu nerăbdare lansare cărții. Pe care o am cu semnătura autorului. Da, îmi place să mă laud cu cărțile mele.
O carte măricica ca dimensiune, cu peste 300 de pagini cuprinzând și poze cu artista în diferite perioade ale vieții sale. Am început cu entuziasm care din păcate s-a ascuns de mine repede. Cartea conține foarte multă informație  culeasă din arhiva serviciilor de informații și redactată sub forma unui documentar. Nu este personală și nu îți trezește vreo emoție doar îți aduce la cunoștință câteva informații despre artistă. Spun câteva pentru că sunt descrise multe personaje mondene sau care, din diverse motive, au ajuns în atenția Securității. Singura diferență dintre ele și Maria Tănase este că ea apare în carte, periodic,  pe tot parcursul ei.
Pentru mine personal primul criteriu de evaluare a unei cărți este emoția pe care o trezește în mine. Fie că este curiozitate, frică, iubire, melancolie, ideea este să fie ceva. Cartea nu mi-a trezit nimic și nu am simțit-o ca fiind descrierea Mariei Tănase pentru că la sfârșitul cărții nu simt că o cunosc mai bine.
Dacă îți dorești să simți pulsul societății mondene de atunci, să vezi cum Securitatea le influența existența este cartea potrivită pentru tine.

2 thoughts on “Maria Tănase de Stejărel Olaru

  1. Iti recomand Simona Antonescu – Maria Tanase, o fantana pe un drum secetos. Este mai calda si trezeste emotii fara a fi la fel de subiectiva ca alte biografii mai vechi destinate artistei.

    1. Mulțumesc pentru recomandare! Am citit doar cartea lui Stejărel Olaru despre Maria Tănase și nu mi-a fost prea dragă, chiar îmi doresc să o descopăr pe artistă.

Leave a Reply