ga('send', 'pageview');

Marina Milosav

” Am învățat de la viață: că pot fi destul de fericit încât să fiu bun.”

Categorie: Polițist, Mister
Editură: EDITURA UNIVERSITARĂ
Număr pagini: 294

” Pare desprinsă din romanele victoriene, miroase a cuferele rămase în pod de la străbunica dar, interesant, nu și a naftalină.”

” Cred că de fapt toată viața iubim una și aceeași femeie. Sau cel puțin o căutăm.”

” Numai oamenii de talent – mă refer la cei aleși, nu la plebea nechemată de la periferiile artei – pot înțelege consumul de energie nervoasă antrenând-o prin cumplite arderi și pe cea fizică, pe care o presupune acest gen de activitate.”

” Își considera cu luciditate copilul și, conducându-se după principii pedagogice perfecte ca intenție, dar nu totdeauna fericite, se străduise să cenzureze și să înăbușe în Mara ceea ce ea califica drept elanuri excesive, puseuri de exaltare, arzătoare cheltuială de sentiment. Metodele dure duseseră la îndepărtarea fetiței, la crearea unui complex de ființă neînțeleasă care avea s-o însoțească, din nefericire, toată viața.”
Orașul este surprins de dispariția statuii Dr. Conțescu din parc. Toată lumea se întreabă unde a dispărut chipul pe care erau obișnuiți să îl vadă în plimbările lor. Pentru Melania este un mister care trebuie dezlegat prin inteligența sa și bineînțeles cu ajutorul lui Mirciulică. Ceea ce pentru alții înseamnă doar o ciudățenie pentru unii înseamnă panică pentru că ei sunt cei care știu ce s-a întâmplat. Melania cu chipul ei candid se implică pentru a-și oferi ajutorul persoanelor excepționale care lucrează pentru cetățeni cum ar fi Maiorul Cristescu care deși aproape are un atac de panică când îi aude numele, nici nu poate sta departe de farmecele Melaniei.
În peisaj intra Minerva Tudoran, femeie aspră, autoritară de care Melania se sperie pentru că realizează că nu o poate duce de nas cu reprezentația femeii bătrâne și prostuțe. Dar Minerva Tudoran se ocupă de caz așa că o confruntare între cele două este inevitabilă.
În spatele dispariției statuii este o poveste veche, o comoară ascunsă din timpul războiului iar statuia este doar un indiciu pentru localizarea ei. Persoanele care orchestrează toată tărășenia este pestriță incluzând un medic respectat cu soția sa tânără și plictisită, o domniță inconștientă și avidă de obținerea unei vieți ușoare, un domn căruia munca nu i-a fost prietenă niciodată, o persoană în vârstă căreia psihicul îi joacă feste și mulți alții.
Povestea este superbă, te ține cu sufletul la gură așa cum ne-a obișnuit autoarea. Iar relația Melania- Minerva este surprinzătoare. Care din cele două o să câștige disputa?

Leave a Reply