ga('send', 'pageview');

Marina Milosav

” Am învățat de la viață: că pot fi destul de fericit încât să fiu bun.”

Categorie: Polițist, Mister

Editură: NEMIRA

Număr pagini: 302

” Și glasurile se schimbă, în funcție de epocă.”

” În anumite momente, tăcerea, trebuie totuși mobilată chiar și cu stereotipii, în funcție de situație:  de la injecții cu optimism (totul se rezolvă, lasă să treacă timpul, suntem siguri că va fi bine etc…) până la condoleanțe. Stereotipii, care în ciuda platitudinii, rămân valabile.”

” Dintr-odată, îl fulgeră un gând neașteptat. Pe buze și în ochi îi tremura un surâs nesigur – parcă mirat: aici, pe masă, în fața lui, se îngrămădeau nu cioburi de os, sticlă sau celuloid, ci destine, existențe uitate, fărâme de defuncte primăveri, irepetabile răsărituri de soare sau un clar de lună unic, un bal de neuitat, dolii nemeritate ori izbăvitoare, secunde de copleșitoare fericire; fericirea aceea care-ți taie respirația, infidelă și fără adresă, veșnic ” flotantă”, îi trecu prin minte bătrânului, volubilă și capricioasă, totdeauna fragilă. Îngrozitor de fragilă.”

” Și amândoi încercaseră inconștient același sentiment complex: o satisfacție greu de definit, aceea de a fi unicii proprietari ai parfumatelor aduceri-aminte, dar în același timp și un sentiment de rece, geroasă însingurare: ești cu adevărat bătrân și singur când au dispărut toți martorii, toți cei care ți-au mobilat existența.”
Titlul cărții m-a atras. Toți avem o cutie, un bol în care ținem nasturi în ideea că, poate vreodată, o să avem nevoie de ei. Dar niciodată nu am privit nasturii ca pe o amintire. Fiecare provine de la o haină pe care am purtat-o într-un anumit moment al vieții, deci sunt amintiri strânse pe care nu le privim niciodată așa. Eu una nu am făcut asta dar de acum înainte cu siguranță o să văd povestea din spatele micilor năsturași. Stilul se apropie de cel din seria Melania Lupu dar cumva pare un pic mai simplu, intriga nu este atât de complexă.
Cartea începe cu întrebările poliției legate de o crimă al cărui autor le scapă. Apoi sunt prezentate faptele care au dus la momentul fatal. Un cuplu unit prin șantaj, o legătură bolnăvicioasă care se termină cu soția moartă în cameră în timp ce restul personajelor sunt în camera alăturată. Cine avea motive? Despre ce șantaj este vorba? Este prezentată dinamica cuplurilor care sunt unite mai mult de sentimente ca bârfa, curiozitate decât prietenia. Soțul se îndrăgostește și vrea să divorțeze lucru respins ferm de soție, prietena al cărui partener este un dandy este geloasă, soțul care este încornorat de propriul prieten sau o umbră din trecut care vine să le tulbure existența este vinovat de crimă?
Nasturii păstrați cu sfințenie de bătrân aduc lumina în viața tinerilor care sunt deja pe un al drum. El pierdut între iubirea nou regăsită, faliment și soția moartă iar ea pe drumul eternității.
Și totuși? Cine este criminalul?

Leave a Reply