ga('send', 'pageview');

Marina Milosav

” Am învățat de la viață: că pot fi destul de fericit încât să fiu bun.”

Categorie: Memorii, Jurnale

Editura: HUMANITAS

Număr pagini: 289

 

” – Am nevastă și trei copii. Ce vrei să fac? Medicii care nu s-au înscris în partid nu mai au dreptul să practice medicina.”

” Este medic șef la spitalului, dar se teme de responsabilul politic al secției sale. Responsabilul e mecanic, ceea ce nu-l împiedică deloc să-și pună halat și să-l însoțească pe Radu la căpătâiul bolnavilor.”

” Mă aflu lângă două muncitoare arestate fiindcă au lipsit de la trei manifestații.”

” Cineva mă apucă și mă dă cu capul de pereți. Ei râd din nou și îmi aruncă o salopetă.”

Niciodată nu am înțeles cum exact s-a instalat comunismul. Care au fost mecanismele de instaurare ale unui sistem care a adus frica ca membru permanent în fiecare casă. Unii încă laudă beneficiile din timpurile comunismului dar puțini am văzut care să nege părțile negre ce i-au sugrumat. Cartea reprezintă memoriile Adrianei Georgescu, o tânără care scria articole despre filmele din cinema exact în perioada în care Romania era aliata Germaniei în cel de-al doilea război mondial. Filmele ce rulau erau nemțești iar ea și-a spus părerea sinceră despre ele în perioada în care nu mai exista libertatea de exprimare, fapt ce a dus-o în vizorul fasciștilor. A trebuie să fugă, să se ascundă. A primit cu bucuria vestea alianței cu Rusia și întoarcerea armelor împotriva Germaniei până când a făcut cunoștință cu regimul comunist ce a invadat țara. Regimul s-a impus prin frică, manipulare, crime. Românii au ajuns să le fie frică de proprii copii care erau învățați la școală odele dedicate lui Stalin și încurajați să își toarne părinții daca îi auzeau vorbind împotriva regimului sau aveau un kilogram de făină de pe piața neagră. O mână de tineri au luptat cum au putut, printre care și Adriana care a ajuns torturată în beciurile Securității, drogată pentru a semna declarații ce puteau duce la îndepărtarea figurilor politice importante. Abdicarea Regelui sub presiunea comunismului și abandonul Marii Britanii și a aliaților a permis umbrei să cuprindă România.
Am citit mărturii despre comunism, am ascultat oameni care vorbesc despre asta dar este pentru prima dată când citesc cuvintele unui om care a trăit printre personalitățile politice importante ale anilor respectivi, care povestește cum ajunge comunismul să roadă ca o caria oamenii care, deși s-au luptat împotriva dictaturii, au fost învinși. Detaliile despre fugă, despre manifeste, despre cum manipulau evenimentele, despre cum oamenii ascultau radio BBC noaptea și multe, multe detalii au reușit să îmi facă o imaginea mai completă a ceea ce a însemnat comunismul. Nu am prins decât doi ani de regim și deși tentaculele lui încă trăiesc în societatea noastră îmi este greu să îmi imaginez viața de atunci.

Leave a Reply