ga('send', 'pageview');

Marina Milosav

” Am învățat de la viață: că pot fi destul de fericit încât să fiu bun.”

Categorie: Ficțiune, Literatura română
Editură: HERG BENET
Număr de pagini: 216
” Să asculți e primul semn de iubire.”
” Aș fi putut trăi fără să știu ce înseamnă să fii iubit așa. Aș fi putut trăi fără să te întâlnesc, fără să fi petrecut ore lipiți unul de altul, fără să știu ce înseamnă să simți așa. Și abia asta ar fi fost o tragedie.”
” Lumea e o celulă uriașă., mi-e tot mai clar, iar diferența dintre cea în care trăiam înainte și asta în care am fost vârât cu de-a sila acum este că înainte eu eram cel care părea să stabilească unde întinde sârma ghimpată. Dar era o iluzie, Anton, o iluzie grasă, umflată. De fapt, eram foarte puțin liber. Jobul? Căsnicia? Cuști. Celule, Anton, celule! Peste tot celule-n celule, un univers concentraționar fără sfârșit.”
”E complicat să treci de jumătatea vieții și să îți dai seama că nu însemni nimic, nu ai făcut mai nimic notabil, că ești cam ratat, de fapt. Unul bogat, însă, care și-a permis să plece să-și trăiască criza pe croazetă, nu într-o garsonieră sordidă, vezi bine că e mult mai simplu să fii în depresie când ți-o permiți.”
” E un mecanism stupid, ca atunci când dorul crește odată cu distanța, stai în orașe diferite, în aceeași țară, nu te vezi cu zilele, săptămânile, pleci departe și dorul te asfixiază, crește încontinuu și direct proporțional cu kilometrii.”
Cartea Petronelei Rotar mi se pare o combinație de ficțiune și psihologie. Lecțiile care stau în spatele unei povești sunt reale, des întâlnite și al naiba de dureroase.
Mira, o domnișoară corporatistă, aparent dură se îndrăgostește de un bărbat însurat, coleg cu ea. Până aici nimic ieșit din comun. Dar Mira este singura supraviețuitoare a familiei ei care a ars când ea avea șase ani. Este apoi crescută de o mătușă care închide ochii la abuzurile sexuale ale soțului ei asupra ei. Cum să funcționezi normal după?
Cu asemenea răni, cu așa bagaj dureros în spate cum poți alege corect? Și ce este corect până la urmă?
Dragostea se naște pur și simplu sau ține cont de o serie de elemente sociale și culturale?
Ceea ce trăiești în copilărie, traumele care ți se imprimă în spirit te însoțesc toată viața și, inconștient, alegi în funcție de ele, de fricile care au rezultat din tot ce ai trăit. Noi suntem doar copii care s-au trezit în corpuri de adulți.
După o lungă perioadă de timp Mira se îndrăgostește a doua oară. Tot de un bărbat însurat. Pentru că o lecție neînvățată se repetă până înveți suficient încât sa rupi cercul în care te învârți.
Mi-a plăcut mult cartea. Modul de scriere este extraordinar, introspecția în sufletul personajelor este superb ilustrată. Mi-a plăcut că povestea este prezentată din mai multe puncte de vedere, nu numai al personajului central. Am citit-o într-o seară, scrisul este fluid și captivant așa că nu am mai lăsat-o jos din mână.

Leave a Reply