ga('send', 'pageview');

Marina Milosav

” Am învățat de la viață: că pot fi destul de fericit încât să fiu bun.”

Categorie: Polițist, Mister, Crimă

Editură: Nemira

Număr de pagini: 202

” Dacă aș fi nevoit să-mi exprim propria părere asupra personajului, aș spune că avem de-a face cu un splendid exemplar de dobitoc, dintre aceia care lâncezesc pe lângă casa omului, mai ales acolo unde există un tată bogat și influent.”

” Pentru ca nu cumva în zonă să-și facă cuib stoluri rătăcitoare de negri-ca-tăciunele sau negri-numai-pe-jumătate – senegalezi sau algerieni, tunisieni ori libieni – , de jur împrejur se ridicase un zid impozant, dincolo de care însă continuau să troneze structurile de fier ruginit, mâncate de ploi, de nepăsare și de aerul sărat al mării, aducând tot mai mult cu eventualele viziuni arhitectonice ale unui Gaudi căzut pradă substanțelor halucinogene.”

” – Ș-apăi?
– Ș-apăi ni’ ca.”

Camilleri, un cunoscut scriitor italian, ne spune povestea comisarului Montalbano. Acțiunea se petrece în Sicilia, într-o zonă cunoscută ca fiind raiul mafiei, al traficului de droguri și prostituție.

Un cadavru este găsit de gunoieri într-o zonă denumită ” stână”, o zona unde prostituatele își desfășoară activitatea împreună cu traficanții de droguri. Totul se complică când cadavrul se dovedește a fi o persoană politică importantă. Cadavrul este găsit parțial dezbrăcat, totul sugerând moartea în timpul unui act sexual. Deși autopsia indică că a murit din cauze naturale, politicianul fiind cunoscut a bolnav cardiac, pentru comisar unele detalii nu se leagă. De ce s-ar fi compromis o persoana renumită să vină în acel loc, mai ales că soția decedatului, știind de aventurile soțului ei îi spune că are o vilă destinată aventurilor lui. Unul din gunoieri găsește în aceeași zona rău famată un colier extrem de valoros care ajunge la comisar. Deși nu pare legat de crimă, comisarul are încredere în instinctele lui și refuză să închidă ancheta în ciuda presiunilor.

Colierul este al soției fiului adversarului politic al decedatului. Acțiunea se complică, apar personaje, detalii ale vieții victimei iar comisarul le pune cap la cap într-un mod frumos.

Problema cea mai mare este lipsa dovezilor, totul fiind pus cap la cap prin mici indicii dar comisarul are senzația că totuși adevăratul criminal o să plătească, lucru care se și întâmplă.

Cartea este genul care îți oferă detalii dar soluția la sfârșit și este destul de complexă încât să nu te prinzi singur.

Pe lângă cazul de care se ocupă este prezentată viața comisarului, ițele politice care susțin afaceri ascunse și ilegale, presiunile politice pe care le exercită persoanele politice și bogate.

Cartea este simplă, plină de evenimente, predominând acțiunea așa cum sunt de obicei toate cărțile polițiste. Singurul lucru care m-a făcut să mă încrunt a fost limbajul folosit uneori, am lăsat sus un exemplu, dar asta este doar o părere personală. Mi-a plăcut cum a curs povestea în pagini, acțiunea destul de complexă, multitudinea de personaje și prezentarea societății și a oamenilor într-o imagine de ansamblu.

Nu prea am citit scriitori italieni dar el mi-a plăcut și mi-aș dori pe viitor să mai citesc poveștile lui.

Leave a Reply