ga('send', 'pageview');

Marina Milosav

” Am învățat de la viață: că pot fi destul de fericit încât să fiu bun.”

Categorie: Ficțiune


Editură: Pandora


Număr de pagini: 381

” Nu mai visa demult să zboare în înaltul cerului cu vulturii; poate că, atunci când trebuie să scobești prin mâl ca să-ți găsești hrana, imaginația tinde să ajungă cu picioarele pe pământ.”

” Își prinse clama în păr, deasupra urechi stângi. Poate că mămica n-avea să se întoarcă niciodată. Poate că unele vise trebuiau lăsate să se destrame.”

” Simți că-i crește inima. Era aceeasă senzație ca atunci când avea un rezervor plin ori vedea un apus în culori pastelate. Rămase complet nemișcată, încercând să priceapă, să-și dea seama ce însemna asta. Văzuse masculii de păsări atrăgând femelele cu daruri. Însă era cam tânără pentru cuibărit.”

O mlaștină din Carolina de nord nu este doar o bucată de pământ tăiată de pe harta socială ci și casa micuței Kya. Un ținut care de-a lungul timpului a devenit refugiu pentru cei certați cu legea sau pentru cei care pur și simplu nu mai aveau nimic. Kya trăiește acolo cu mama, frații săi și tatăl care este mai mult absent, alcoolic și veteran de război. Pe rând, fiecare membru al familiei pleacă de acasă iar Kya rămâne singură cu tatăl ei abuziv care se face și el nevăzut într-o zi.

Rămasă singură începe să își câștige traiul vânzând midii și astfel ia un pic contact cu satul de lângă. Fiind crescută într-o izolare totală ea este numită Fata mlaștinii și tot felul de legende sunt țesute în jurul ei. Refuză să meargă la școală după o singură zi, zi în care fusese umilită de colgii ei. Își face un singur prieten, Tate care o învață să citească și pe Săltărețu, o persoană care o ajută de-a lungul timpului de multe ori și în multe feluri. Relația Kyei cu Tate este specială, bazată pe explorarea naturii, pe o descoperire științifică a fiecărui element din mlaștină. Această prietenie este întreruptă de plecarea lui Tate la facultate și de lașitatea acestuia.

Cu greu, fata se apropie de Chase, un băiat afemeiat, genul de fostă vedetă din liceu, actual un ratat. Kya ajunge să aibă o relație cu el pentru a alunga singurătatea și îl crede pe acesta când îi vorbește de căsătorie și o familie până când citește în ziar despre logodna lui.

Rămâne singură din nou dar cu ajutorul lui Tate scrie câteva cărți despre flora și fauna din mlaștină și astfel ajunge la un confort financiar dar cu o mare frică de a se apropia de cineva deși Tate își ceruse iertare și dorea să formeze împreună o familie. Viața ei se schimbă când Chase este găsit mort. Toată lumea știa despre relația lor, dar vorbim despre o perioadă în care femeile nu intrau în birt,negrii nu intrau niciunde, deci prejudecățil erau la cote ridicate. Cauza morții este undeva între crimă și accident iar toate degetele se îndreaptă spre Kya.

Sunt prezentate o serie de dovezi circumstanțiale și până la urmă Kya este achitată. Formează o familie cu Tate, trăiesc în aceeași baracă care a fost casa ei toată viața.


Mi-a plăcut mult cartea, inocența unui copil în comuniune totală cu natura, dezvoltarea ei dincolo de normele sociale impuse, suspansul ținut până la sfârșit, descrierea unor vremuri care acum ni se par aspre și limitate. Este o poveste despre supraviețuire. Și ce nu face omul pentru a supraviețuii? Răspunsul este în fiecare pagină iar finalul este cireașa de pe tort.

Leave a Reply