ga('send', 'pageview');

Marina Milosav

” Am învățat de la viață: că pot fi destul de fericit încât să fiu bun.”

Categorie: Biografii, Memorii, Jurnale


Editură: HUMANITAS


Număr de pagini: 238

” În toate, Nae Ionescu demolează, adesea cu umor și ironie, ideile comune, gândirea pripită care bâjbâie printre concepte, diletantismul și logica stângace. Pare un jongleur în arena ideilor preluate de-a gata, care, fie și numai de dragul contradicției, aruncă în aer orice teorie devenită clișeu sau automatism al gândirii. În toate lecturile, articolele și întâlnirile studenției, acest tânăr își caută un drum propriu, se caută pe sine însuși, preocupat de adânci întrebări ale vieții pe care le descoperă în marile cărți ale culturii europene.”

” „ Prin urmare, haide la București. Dar de ce? Oamenii ăștia nu l-au înțeles niciodată pe rege; nu l-au apreciat, nu au fost impresionați de moartea lui. A murit rege? Unii au zis: Să fie sănătos dacă a murit. Textual! Acuma se duc la București. Sigur! Oameni, armată, spectacol strălucit și… gratis! Unde mai pui? Gratis! Ce va fi acolo? Asta e altceva. Dar deocamdată e gratis. Nici un cuvânt nu e mai fascinător pentru român decât gratis. Oameni fără disciplină morală, fără conștiință a îndatoririlor, neînțelegând viața ca un lucru serios, neam de tipuri interlope…””

” Cu privirea lui albastră în care ea citește un „suflet violent și disciplinat”, învăluit într-o misterioasă tăcere reflexivă, acest „ credincios întunecat, creștin disperat, blestemat, luminat de credință” „ în dogma și cultul strict ortodoxe” intră în viața Marucăi ca „ trimis extraordinar al sferelor înalte ale gândirii și metafizicii”, dar și ca adus de aripile negre ale fatalității, care, în acea vară, „ s-au întins de mai multe ori peste palatul Cantacuzino”.”

L-am tot întâlnit pe acest enigmatic domn Nae în diferite scrieri ale autorilor români așa că am devenit curioasă. Biografiile autoarei Tatiana Niculescu sunt minunate așa că aveam așteptări de la carte. Așteptări ce mi-au fost împlinite.


Faima lui Nae Ionescu, născut la Brăila într-o familie modestă, depășește granițele țării. Viața lui a fost cu siguranță un carusel iar el, ca personaj, incredibil de alunecos, contradictoriu și greu de descifrat.


Înzestrat cu o inteligență peste medie, studiază în Germania filozofia în aceeși perioadă în care Hitler încearcă să își câștige traiul cu pictura cărților poștale. Este influențat de marii gânditori ai vremii și îndrăgostit nebunește de Ileana. Se zbate în sărăcie și are visuri mari. Se căsătorește cu aleasa inimii și devine profesor de filozofie. În timpul primului război mondial este închis într-un lagăr în Germania în timp ce soția lui așteaptă primul copil.


Îi hipnotizează pe cei din jur cu inteligenta și discursurile lui pasionale, înfințează un ziar, pătrunde în pătura socială la care mereu visase, luând masa cu regele. Multe din articolele sale sunt religioase și este un simpatizant, susținător și finanțator al Gărzii de fier, partid antisemit.
Nae Ionescu este o persoană contradictorie, lucru care reiese atât din propriile scrieri cât și din descrierile apropiaților. Pendulează între păreri mereu, azi susține cu înflăcărare ceva, mâine opusul. Este iubit și profund disprețuit. Neînțeles de nimeni.


În planul carierei realizează lucruri mărețe pe când viața personală este profund imorală. Soția care strângea fiecare ban ca să îi cumpere ghete pe când nu aveau nimic avea să fie înșelată de nenumărate ori. Ajung să ducă vieți separate și Ileana ajunge în pragul sinuciderii din cauza aventurilor lui extraconjugale. Cea mai renumită amantă a lui Nae este Maria ( Marunca) Cantacuzino, cu care are o relație îndelungată. Asta până se reîndrăgostește, lucru care o determină pe Marunca să își arunce cu vitriol pe față, mutilându-se. Fură bani de la un ziar și în general face tot ce este nevoie pentru ascensiunea lui socială și financiară,.


Într-o epocă politica nesigură, într-o țară decimată de conflicte, Nae este arestat de câteva ori pentru atitudinea lui pro nazistă. Face infarct în lagăr și, într-un final, este eliberat.


Nae Ionescu moare după ce trage dintr-o țigară cu o cantitate mare de nicotină, asta după ce medicul îi interzisese fumatul. Se presupune că a fost o tentativă de omor, țigara fiindu-i oferită la o masă de o cunoștiință.


După moartea lui toți îi recunosc moștenirea culturală, însă toți acceptă ideea că nu l-au cunoscut și înțeles niciodată.

Leave a Reply