ga('send', 'pageview');

Marina Milosav

” Am învățat de la viață: că pot fi destul de fericit încât să fiu bun.”

Categorie: Psihologie


Editură: PASTEL


Număr de pagini: 59

” O societate care stimulează creativitatea asigură cetățenilor săi patru libertăți de bază: libertatea de studiu și pregătire, libertatea de explorare și investigare, libertatea de exprimare și libertatea de a fi ei înșiși. – Morris Stein”

” Efortul și succesul vor depăți toate așteptările dacă energiile și imaginațiile oamenilor ar putea fi eliberate de restricții și limitări. – Crawford H. Creenewalt”

Tot timpul am văzut creativitatea ca pe un dar, un talent cu care se nasc unele persoane privilegiate însă cărticica asta de doar 59 de pagini m-a făcut să văd acest proces într-o altă lumină.


Creativitatea exista în fiecare persoană în diferite grade și se manifestă în toate domeniile, nu doar cele artistice. Este o componentă ce stă la baza schimbărilor în societate pentru că ea reprezintă capacitatea de a crea ceva nou, original.


Copilul reprezintă prototipul creativității însă majoritatea adulților își pierd capacitatea creativă sub influența normelor sociale. Există însă persoane care indiferent de vârstă își manifestă creativitatea sub diferite forme.
Creativitatea este un subiect intens dezbătut și încă nu există definiții clare și universal acceptate. Este un proces format din mai multe etape, depinde de volumul cunoștințelor, de flexibilitatea gândirii, echilibru afectiv, perseverență, plasticitate și este puternic influențat de mediul social.
Interesant este că s-a constatat că persoanele creative nu au crescut într-un mediu familial afectiv, cald ci provin din familii unde s-a încurajat gândirea logică iar climatul familial a fost rece, distant.


Ca orice proces manifestarea creativității dispare dacă nu este cultivarea și dacă nu există un mediu în care aceasta să se poată dezvolta.
Din păcate în momentul actual dezvoltarea creativității nu reprezintă un țel la nivelul structurilor de învățământ. Dezvoltarea ei ar presupune spargerea tiparelor tradiționale de educare, specializarea persoanelor în acest scop și toți știm că schimbările se produc încet. Eu personal mi-aș fi dorit tare mult să am parte de această susținere ca și copil.

Leave a Reply