ga('send', 'pageview');

Marina Milosav

” Am învățat de la viață: că pot fi destul de fericit încât să fiu bun.”

Acum ceva timp am descoperit că cel mai bun partener de discuții sunt eu însămi. Așa că mă așez la birou cu o cafea în față să mai aflu noutăți despre mine. Mai dau un strat jos și mă minunez. Îmi place de mine din ce în ce mai mult. Așa, mai dezbrăcată de convingeri false, mai oglindită în propria esență. Îmi prind părul și zâmbesc. E scurt. Scurt și plin de fire albe. E real. Așa cum nu a fost niciodată. Tot la o cafea cu mine am înțeles că îmi place părul meu alb. Așa că de ce îl vopseam mereu?


La 20 de ani mi-au apărut primele fire albe. Am fost oripilată. L-am vopsit mereu, ba blond, ba brunet. Cred că l-aș fi vopsit și în culorile curcubeului dacă asta însemna să nu mi se mai vadă firele albe.


De ce? Pentru că așa îmi spuneau reclamele de la tv. Așa îmi spuneau femeile din jurul meu de fiecare dată când ridicau o sprânceană și îmi spuneau că trebuie să mă vopsesc pentru că mi se văd firele albe. Pentru că am asociat firele albe cu bătrânețea și bătrânețea cu ceva urâcios, un loc în timp și spațiu în care să ajung cât mai târziu. Tinerețea am văzut-o ca pe ceva plin de energie, fericire, pista tuturor posibilităților. Nu a fost. A fost o perioadă plină de frustrări, alergătură cu o eșarfă la ochi, suferință, un carusel emoțional din care am coborât lovită din toate părțile.


Maturitatea mi-a schimbat filtrul prin care vedeam viața și, mai ales, prin care mă vedeam pe mine. M-a adus mai aproape de mine, m-a învățat să văd frumosul în natural, să fiu recunoscătoare pentru tot ce viața îmi oferă. Să mă iubesc. Să mă accept. Să mă apreciez. Cu cât trec anii cu atât mă bucur de viață mai mult, o cântăresc cu un amestec de maturitate și copilărie în privire.


Da, îmi plac firele mele albe și ridurile din jurul ochilor. Sunt o mapă a tot ceea am trăit până acum. Și în fiecare zi îmi amintesc că am trăit suficient încât să apuc să le am. Este un cadou pe care mulți nu l-au primit.
Voi ce concepții vechi ați desființat?

Leave a Reply