ga('send', 'pageview');

Marina Milosav

” Am învățat de la viață: că pot fi destul de fericit încât să fiu bun.”

Categorie: Biografii


Editură: NEMIRA


Număr de pagini: 279

„ Poți să-ți înfășori țâțele în satin alb și să-ți pui gardenii în păr, și să nu fie nici urmă de trestie de zahăr pe o rază de mulți kilometri în jur, dar tot e ca și cum ai trudi pe o plantație.”

„ Am trecut în viața mea prin nilte încercări pe care timpul nu le poate șterge, nici vindeva. La zece ani am intrat la pușcărie pentru că un bărbat de patruzeci și patru de ani încercase să mă violeze. Sigur, nici în internatul acela catolic nu ar fi trebuit să mă închidă, dar au făcut-o. N-avea nimeni nici un drept să mă pedepsească, dar au făcut-o. Ani de zile am tot avut coșmaruri despre acea perioadă și săream din somn țipând și plângând. Dumnezeule, cât de mult rău îți fac asemenea lucruri! Durează ani și ani până să-ți revii,dar, chiar și atunci, amintirile tot nu-ți dau pace.”

„ Când eu aveam douăzeci și cinci de ani, mama avea treizeci și opt. Niciodată nu a vrut să-și aprindă mai mult de patru lumânări pe tort. Avea doar treizeci și opt de ani când a murit. Eu o să fac la fel. O să mă opresc la treizeci și opt, cel mult patruzeci. Ei nu-i păsa ce zice calendarul și nici mie. Sunt zile când mă simt de douăzeci de ani și zile când mă simt de două sute, iar atunci când te simți așa, niciun fel de aritmetică nu-ți dă avânt și nici nu te încetinește.”

Mi-a plăcut să descopăr această enigmatică cântăreață de jazz, swing și blues. Eleonora Fagan parcurge un drum lung și plin de obstacole până ajunge Billie Holiday. Și-a schimbat prenumele în Billie pentru că era înnebunită după actrița Billie Dove iar numele de familie aparține tatălui. Mama sa avea doar 13 ani atunci când a adus-o pe lume. Tatăl, muzician la rândul său, este absent cam toată viața ei. Din cauza greutăților financiare mama pleacă să muncească în nord lăsând-o pe Billie la rude unde bătaia este o porție zilnică pe care o primește. Trece printr-o tentativă de viol ale cărei urmări tot ea le suportă. Ajunge într-un internat catolic cu reguli foarte stricte care o îngrozește.
De mică muncește având o oarecare independență financiară. Face curățenie în case și comisioane într-un bordel. Acolo în loc de plată ascultă muzică. Mama sa o cheamă la New York dar pe drum Billie se hotărăște să coboare în Harlem. Era doar curioasă cum este și ajunge să trăiască două săptămâni într-un adăpost pentru copii până o găsește mama ei. Ajunge în scurt timp să locuiască în Harlem unde devine prostituată. De aici ajunge în pușcărie după ce refuză să se culce cu un mahăr renumit.


Locuia cu mama ei a cărei stare de sănătate era din ce în ce mai rea când primesc somație că o să fie evacuate dacă nu își plătesc chiria. Disperată caută orice slujbă care să nu includă prostituția. Ajunge într-un bar unde încearcă să se angajeze ca dansatoare însă știe doar doi pași de dans. Atunci patronul o întreabă dacă știe să cânte și acesta este începutul carierei.
În ciuda talentului, rasismul vremurilor respective, alegerile proaste și dependența de droguri îi asigură artistei o viață ca un carusel. Luptă din greu pentru orice șansă în carieră, cheltuiește tot ce câștigă, viața personală este presărată de relații și căsnicii dureroase. Mama sa moare la treizeci și opt de ani și Billie își spune singură că o să moară la aceeași vârstă, maxim patruzeci de ani. Moare la patruzeci și patru de ani. Unele promisiuni le ținem fără să le conștientizăm.


Viața ei am perceput-o ca o lupta permanentă. M-a lăsat cu o tristețe în ciuda tăriei de care dă dovadă de-a lungul vieții pe care și-o prezintă fără perdea, cu simplitate și asumare.


Fiecare capitol poartă numele unui cântec. Abia aștept să le descopăr pe toate.

Leave a Reply